نمونه قرارنامه داوری
قرارنامه داوری
به موجب قرارداد رسمی/عادی شماره ................. مورخ ..................... /ماده/بند/شماره/شرط ................. مندرج در قرارداد رسمی/عادی شماره ................ مورخ .................. مقرر گردیده است رسیدگی به اختلافات ذکر شده از طریق ارجاع به داوری و صدور رای داوری حل و فصل گردد، لذا ابتدائاً طرفین توضیحاتی درخصوص اختلاف و ادعاهای خود بیان کردند و تصریح نمودند که به دلیل بی نتیجه بودن مذاکرات اصلاحی، طرفین موافقت دارند که موضوع از طریق داوری رسیدگی و فیصله یابد که در ادامه و بر اساس ماده ......../قرارداد شماره ............ مورخ .................../اظهارنامه شماره ............... مورخ ......../تصمیم شماره ...................................... مورخ .................... شعبه ............... دادگاه حقوقی ...................... اینجانب ........................ فرزند ............... دارای کد ملی ............................... به عنوان داور واحد طرفین تعیین شده ام/اینجانبان ................... فرزند ................... دارای کد ملی ................... (داور/داوران اختصاصی خواهان) .................... فرزند ................... دارای کد ملی ........................... (داور/داوران اختصاصی خوانده) ................................ فرزند ......... دارای کد ملی ............ (سرداور) به عنوان اعضای هیات داوری تعیین شده ایم تا اختلافات را با رعایت اصول دادرسی عادلانه، دقت، سرعت، اصل استقلال و بی طرفی بر طبق آئین دادرسی و قواعد و قوانین موضوعه و عرف مسلم موضوع اختلاف، رسیدگی نمائیم، لذا در تاریخ ........ و در اجرای موضوع مندرج در دعوتنامه/اظهارنامه شماره ............. مورخ ......... جلسه مقدماتی به منظور انعقاد قرارنامه داوری فی مابین طرفین پرونده و اینجانب داور/اینجانبان داوران در نشانی ..................... تشکیل است.
ماده یک : طرفین داوری :
الف : خواهان/خواهان ها :
1- آقای/خانم/شرکت ............................... فرزند ................................ به شماره ملی/شناسه ملی .............................. تاریخ تولد/شماره ثبت ............................. شماره تماس ............................ آدرس ایمیل .................................................... و نشانی .................................................
وکیل /نماینده خواهان:آقای/آقایان خانم/خانمها .................... به شماره ملی ................ تاریخ تولد ............ شماره تماس ................... آدرس ایمیل .............. و نشانی ........................ به موجب وکالتنامه/ معرفی نامه شماره ......................... مورخ ................... صادره از ............................
ب : خوانده/خوانده ها :
2- آقای/خانم/شرکت ............................... فرزند ................................ به شماره ملی/شناسه ملی .............................. تاریخ تولد/شماره ثبت ............................. شماره تماس ............................ آدرس ایمیل .................................................... و نشانی .................................................
وکیل /نماینده خوانده:آقای/آقایان خانم/خانمها .................... به شماره ملی ................ تاریخ تولد ............ شماره تماس ................... آدرس ایمیل .............. و نشانی ........................ به موجب وکالتنامه/ معرفی نامه شماره ......................... مورخ ................... صادره از ............................
ماده دو : موضوع و محدوده صلاحیت داوری :
الف : موضوع قرارداد/قراردادهای رسمی/عادی شماره ............ مورخ ............. منشأ داوری عبارت است از ..............................................................
ب : كليه اختلافات و دعاوی مرتبط با قرارداد مذکور منجمله : تفسير، تعبیر، اجرا، انعقاد، اعتبار، فسخ، انفساخ، تفاسخ، بطلان، ابطال، انحلال، اختلافات مالي یا غیرمالی، احراز تخلف از اجرای تعهدات یا شروط، تعدیل تعهدات و وجه التزام های قراردادی، احراز و تعیین میزان خسارات و ... در خصوص اختلاف/اختلافات ارجاع شده به داوری( خواسته دعوی) که اختصاراً عبارت است از:
1-
2-
3-
(در صورت امکان بهای هر خواسته ذکر شود)
ماده سه : مدت داوری :
الف : مدت داوری ........... ماه از تاریخ امضا صورتجلسه قرارنامه حاضر یا قبولی داوری توسط آخرین داور یا وصول درخواست داوری تکمیل یا تکمیل شده در مهلت یا پرداخت حق الزحمه داور/داوران (هرکدام که موخر باشد) خواهد بود.
ب : طرفین به داور/داوران اختیار می دهند مدت داوری را قبل از اتمام آن تا سه مرتبه تمدید نمایند، مشروط به اینکه مجموع مدت تمدید شده از دو برابر مدت اولیه بیشتر نشود.
ج : تمدید مدت داوری به شیوه ابلاغ مورد توافق در این قرارنامه به طرفین ابلاغ خواهد شد.
د : در صورتیکه داوری به صورت هیأتی باشد اختیار تمدید مهلت با سرداور/تصمیم اکثریت داوران/اتفاق آرا داوران خواهد بود.
ماده چهار : شیوه ابلاغ :
الف : ابلاغ کلیه اوراق، اخطارها، مکاتبات، دعوت به جلسه، درخواست داوری و اسناد و دلایل ضمیمه آن، لوایح و ضمائم آن و ... از طریق ارسال اظهارنامه به سامانه ثنا/ایمیل/ابلاغ حضوری در قبال اخذ رسید/دفتر شعبه دادگاه ارجاع کننده به داوری/ارسال پیام در پیام رسان ............................. معتبر و قابل استناد می باشد.
ب : ابلاغ رای داوری از طریق ارسال اظهارنامه در سامانه ثنا/ایمیل/ دفتر شعبه دادگاه ارجاع کننده به داوری/ابلاغ حضوری در قبال اخذ رسید معتبر و قابل استناد می باشد.
تبصره 1: چنانچه هر یک از طرفین یا هر شخص ذی سمت تعرفه شده از سوی هر طرف فاقد سامانه ثنا یا ایمیل و ... باشد ابلاغ به ترتیب به آدرس اعلامی در قرارنامه داوری یا در صورت تغییر آدرس،آدرس ذکر شده در آخرین اعلامیه کتبی تغییر آدرس یا آدرس ذکر شده در قرارداد اصلی از طریق پست سفارشی ارسال و در هر حالت معتبر می باشد.
ج : در داوری هیاتی، کلیه ابلاغ ها توسط سرداور انجام می شود.
د : تاریخ ابلاغ همان تاریخ درج اظهارنامه در سامانه ثنا/تاریخ ارسال ایمیل/تاریخ اخذ رسید/تاریخ ارسال در پیام رسان مورد توافق/5 روز کاری پس از تاریخ تحویل ابلاغیه به پست، (وابسته به نحوه ابلاغ مورد توافق) خواهد بود.
ه : روز ابلاغ و روز اقدام در مهلت های اعطایی محاسبه نمی شود.
و : چنانچه آخرین روز مهلت مصادف با تعطیلی رسمی یا تعطیلی عمومی باشد، اولین روز پس از تعطیلی پایان مهلت می باشد. تعطیلات داخل موعد جزو مهلت می باشد.
اگر در مورد این موضوع نیاز به راهنمایی بیشتری دارید کافیست با ما تماس بگیرید تا همکاران ما در
«دفتر وکالت و مشاوره حقوقی دکتر روحیان» در کوتاهترین زمان، کاربردی ترین و بهترین مشاوره تخصصی را به شما ارائه نمایند.
ماده پنج : قانون حاکم :
قانون حاکم بر شکل داوری قانون آیین دادرسی مدنی/ قانون داوری تجاری بین المللی/قواعد مرکز داوری اتاق ایران در زمان تقدیم درخواست داوری/ ......................................... و قانون حاکم بر موضوع و ماهیت داوری قوانین ...................................... در زمان صدور رای و عرف مسلم موضوع مورد اختلاف می باشد.
ماده شش : شیوه داوری :
الف : شیوه داوری مورد توافق طرفین به صورت اختصاری (تشکیل جلسه داوری)/عادی (از طریق تبادل لوایح و اسناد و مدارک و تشکیل جلسه در صورت ضرورت و به تشخیص داور/سرداور) برگزار خواهد شد.
ب : خواهان باید درخواست داوری، کلیه اسناد، ادله، مدارک و مشخصات کامل شهود خود را به ضمیمه درخواست داوری به داور/تمام داوران ارسال نماید.
ج : درخواست داوری باید مشتمل برموارد زیر باشد:
1-مشخصات کامل خواهان و خوانده (در اشخاص حقیقی شامل نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، کد ملی، نشانی، شماره تماس در دسترس و ایمیل، و در اشخاص حقوقی شامل نام، شماره ثبت، شناسه ملی، نشانی، شماره تماس و ایمیل) ذکر شده باشد.
2- تعیین خواسته دعوا و بهای آن (خواهان موظف است بهای خواسته را به قیمت واقعی روزِ تقدیم درخواست داوری ذکر نماید).
3- توضیح درباره موافقت نامه داوری.
4- توضیح درباره ماهیت قرارداد و نحوه معامله یا وقایعی که اختلاف در ارتباط با آن یا ناشی از آن باشد و شرح ادعا و بیان دلایل، اسناد و مدارک مستند ادعا با ذکر مشخصات کامل اسناد.
5-پرداخت هزینه داوری مطابق ماده 13.
د : خواهان موظف است تصویر خوانای قرارداد حاوی شرط داوری یا موافقت نامه داوری و کلیه اسناد و مدارک خود را به درخواست داوری ضمیمه و تحویل نماید. چنانچه درخواست داوری به وکالت یا نمایندگی از سوی خواهان ارائه می گردد، مدارک کامل و معتبر مثبت سمت نیز باید ضمیمه درخواست باشد.
ه : چنانچه درخواست داوری فاقد هر یک از شرایط یا ضمایم فوق باشد خواهان موظف است ظرف مدتی که داور/سرداور معین می نماید نواقص درخواست را مرتفع نماید. عدم رفع نقص یا رفع نقص خارج از مهلت، هیچ تکلیفی برای داور/داوران در رسیدگی ایجاد نکرده و به منزله عدم وصول درخواست داوری است.
و : طرفین موظفند کلیه لوایح، اسناد، مدارک و درخواست های خود را از طریق ارسال در قالب اظهارنامه/تحویل حضوری با دریافت رسید/ارسال ایمیل به داور/سرداور تحویل نمایند.
ز : در رسیدگی عادی، داور/سرداور موظف است به منظور رعایت اصل تناظر و اعطای حق دفاع متناظر به طرفین، درخواست داوری و ضمائم آن را به خوانده ابلاغ تا وی ظرف مدت 10 روز از تاریخ ابلاغ دفاعیات خود را ارائه نماید. همچنین داور/سرداور باید هربار کلیه لوایح، اسناد و مدارک جدیدالوصول را به طرف مقابل ابلاغ و مهلت متعارفی برای تهیه و ارائه پاسخ احتمالی، به وی اختصاص دهد. در رسیدگی اختصاری داور موظف است به ضمیمه دعوتنامه حضور در جلسه داوری درخواست داوری و کلیه اسناد و مدارک و دلایل ضمیمه را نیز به خوانده ابلاغ نماید.
ح : فاصله تاریخ ابلاغ دعوتنامه حضور در جلسه رسیدگی و جلسه رسیدگی نباید کمتر از 5 روز باشد و تاریخ و آدرس محل تشکیل جلسه (در صورت اختصاری بودن داوری) توسط داور/سرداور تعیین و به طرفین ابلاغ می گردد. در صورت موافقت طرفین تشکیل جلسه در فضای برنامه های اینترنتی نیز بلامانع است. جلسه رسیدگی می تواند در هر یک از ایام هفته و در ساعات متعارف شبانه روز (حدفاصل ساعت 9 صبح تا 9 شب) انجام پذیرد.
ط : عدم شناسایی آدرس با رعایت مقررات بخش ابلاغ یا عدم حضور هر یک از طرفین مانع از رسیدگی و صدور رای نیست.
ی : وکیل یا نماینده معرفی شده از سوی هر یک از طرفین باید برای طرح درخواست داوری، شرکت در جلسه، ارائه اظهارات و دفاعیات، امضا صورتجلسه، ادعای جعل نسبت به سند طرف مقابل، جرح داور یا شهود، ایراد به صلاحیت کارشناس، اعتراض به نظریه کارشناسی، اخذ ابلاغیه، اخذ لوایح و مستندات طرف مقابل، استرداد دعوا یا درخواست، ارائه و ثبت لایحه و مستندات از سوی شخص طرف نمایندگی، اختیار جرح داور و ... معرفی نامه معتبر کتبی خود را که تعیین کننده محدوده اختیارات وی باشد به داور/سرداور ارائه نماید. در نهایت تشخیص اعتبار یا اختیار نماینده با داور/سرداور است. داور/سرداور می تواند از پذیرش نماینده یا وکیلی که موجب تعارض منافع، نقض استقلال یا بی طرفی وی یا هر یک از داوران باشد مخالفت نماید.
ک : طرفین موظفند چنانچه دعاوي ديگر که ارتباط کامل با دعاوي فعلي دارد و یا اگر دعاوی عیناً با همین خواسته در دادگاه مطرح است و یا پیش از این در مورد آن رایی از مرجع صالح قضایی صادر گردیده با توصيف موضوع دعوي، کلاسه پرونده و مرجع رسيدگي را اظهار و اعلام نمایند.
ل : دعوای تقابل یا دعوای اضافه مورد پذیرش نمی باشد/ به شرط آنکه به تشخیص داور/سرداور موجب طولانی شدن مدت داوری به نحویکه امکان صدور رای در مدت نباشد، مورد پذیرش می باشد. دعوای تقابل و دعوای اضافه تا پایان اولین جلسه و در صورت عدم تشکیل جلسه، به همراه اولین دفاعیه واصله بایستی مطرح شود. دعاوی موصوف بایستی با رعایت کلیه موارد ذکر شده برای درخواست داوری باشد.
م : در روند داوری، دعاوی جلب یا ورود ثالث از سوی طرفین یا ثالث پذیرفته می شود/نمی شود.
ن : در داوری هیاتی مدیریت روند داوری،جلسات، تعیین اوقات و ... برعهده سرداور خواهد بود.
بهتر است بدانید این قرارنامه صرفا به عنوان نمونه قرارنامه داوری، توسط دفتر وکالت و داوری دکتر روحیان تهیه و ارائه شده است. شما می توانید با اصلاح و ویرایش متن حاضر، قرارنامه دقیق تری در خصوص موضوع داوری مدنظرتان تهیه نمایید و یا می توانید برای تنظیم قرارنامه داوری منطبق با موضوعات اختلافتان با ما تماس بگیرید.
ماده هفت : ادله اثبات دعوا :
ادله مورد پذیرش در روند داوری شامل : استماع شهادت شهود، ارجاع امر به کارشناس رسمی یا خبره (بنا به صلاحدید داور و اهمیت موضوع)، اسناد اعم از رسمی یا عادی، تحقیق و معاینه محل و بر اساس مقررات مربوطه در قانون آیین دادرسی مدنی می باشد. پرداخت هزینه دستمزد کارشناس یا اجرای قرارهای تحقیق یا معاینه محل، ایاب و ذهاب و اسکان کارشناس یا داوران، با متقاضی دلیل خواهد بود. عدم پرداخت دلیل را از اعداد دلایل خارج می نماید.
ماده هشت : صدور رای :
1 : کلیات
الف : رای همواره به صورت قطعی، لازم الاجرا و کتبی تنظیم و توسط داور/ داوران امضا می گردد.
ب : شکل و محتویات رای داوری، تصحیح و اصلاح آن بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی و نظامات مربوطه خواهد بود.
ج : چنانچه طرفین در طول داوری به هر نحوی سازش نمایند بایستی شخصا یا از طریق نماینده دارای اختیار مراتب، موضوعات و نحوه سازش خود را به صورت کتبی به داور اعلام نمایند تا داور مفاد سازش را بصورت رأی داوری تنظیم و صادر نماید. عدم اعلام صحیح یا معتبر یا اختلاف در موارد سازش اظهار شده از سوی طرفین، مورد پذیرش نمی باشد.
د : طرفین اختیار ختم دعوا از طریق صلح و سازش را به داور/داوران اعطا می نمایند/نمی نمایند.
ه : در صورت طرح درخواست های داوری متعدد ناشی از یک قرارداد یا موافقتنامه داوری، داور/سرداور نسبت به ادغام تمام درخواست ها، رسیدگی همزمان و فصل دعوا در قالب یک رای مختار است.
2 : در داوری هیاتی
الف : در داوری هیاتی، رای با اکثریت آرا داوران صادر و معتبر می باشد.
ب : پس از اعلام رای هر یک از داوران، رای توسط سرداور مکتوب و به امضای سایر داوران خواهد رسید.
ج : در صورت امتناع احدی از داوران از اعلام یا امضا رای، مراتب به تایید سایر داوران می رسد.
د : رای توسط سرداور و از طریق مورد توافق طرفین ابلاغ می شود.
ماده نه : اصول داوری و جرح داوران :
الف : داور/داوران از بدو تا ختم رسیدگی موظف به رعایت اصل بی طرفی، اصل استقلال نسبت به طرفین و عدم ذینفعی در موضوع اختلاف می باشند.
ب : داور/داوران در صورتی قابل جرح هستند که اوضاع و احوال موجود، باعث تردید موجهی در استقلال و بی طرفی ایشان شود یا فاقد اوصاف مورد توافق طرفین باشند.
ج : هر یک از طرفین موظفند دلایل جرح داور را کتبا ظرف 10 روز از زمان کشف علت جرح به داور/سرداور اعلام نمایند. عدم اعلام یا اعلام خارج از مهلت جرح، به منزله اعراض از حق جرح است.
د : داور جرح شده موظف است کتبا نسبت به ادعای جرح و پذیرش یا عدم پذیرش و دلایل آن اظهارنظر نماید.
ه : طرفین به سرداور اختیار می دهند در صورت فوت یا حجر یا استنکاف داور اختصاصی هر یک از طرفین از شرکت در جلسات داوری یا صدور رای، سرداور اقدام به انتخاب و نصب داور به جانشینی داور مزبور نماید.
ماده ده : استقلال شرط و قرارداد داوری :
شرط داوری ضمن قرارداد اصلی/قرارداد داوری، به عنوان قراردادی مستقل از قرارداد اصلی تلقی و در صورت تصمیم داوری بر بطلان، انحلال، ابطال و بی اعتباری قرارداد اصلی، میان طرفین معتبر می باشد. داور صلاحیت اعلام نظر در خصوص ایراد هر یک از طرفین نسبت به اعتبار شرط یا قرارداد داوری را دارد.
ماده یازده : زبان داوری :
زبان داوری فارسی است و کلیه مکاتبات، اوراق، رای و ... به زبان فارسی خواهد بود. طرفین موظفند کلیه اسناد غیر فارسی خود را پس از ترجمه رسمی از طریق دارالترجمه رسمی، ارائه نمایند. اسناد ترجمه نشده به عنوان دلیل و مدرک مورد پذیرش نخواهد بود.
ماده دوازده : مقر داوری :
مقر داوری شهر ................... است.
ماده سیزده : هزینه داوری :
هزینه های داوری در دعاوی مالی ..... درصد از ارزش خواسته/ .................................... ریال و در دعاوی غیر مالی ............................................. ریال که پرداخت آن تماما بر عهده خواهان (اعم از خواهان اصلی یا خواهان دعوای تقابل) می باشد. مگر آنکه طرفین درباره نحوه تسهیم هزینه داوری توافق دیگری داشته باشند که در اینصورت داور باید آن را لحاظ نماید. درصورت تسهیم هزینه داوری چنانچه هریک از طرفین سهم خود را پرداخت نکند، طرف دیگر می تواند برای جلوگیری از تعلیق یا خاتمه داوری، به عنوان جایگزین طرف ممتنع اقدام به پرداخت نماید.
هزینه داوری بایستی به صورت یکجا وحداکثر ظرف 10 روز پرداخت شود. عدم پرداخت هزینه داوری در مهلت 10 روز به منزله استرداد درخواست مربوط به دعوی اصلی یا متقابل است.
طرفین به داور اختیار می دهند در ضمن صدور رای، نسبت به جبران کلیه هزینه ها و خسارت های داوری توسط طرف خاطی اتخاذ تصمیم نماید. در داوری هیاتی هزینه ها به حساب سرداور واریز و توسط وی تقسیم می گردد.
شماره حساب/شبا ................................................................... متعلق به ........................................... جهت واریز هزینه معرفی می گردد.
این قرارنامه به منزله موافقتنامه داوری/پیرو موافقتنامه داوری/پیرو شرط داوری در ....... صفحه متحدالمتن و شکل تنظیم که به امضای طرفین رسیده و برای طرفین لازم الاجراست و به هریک از طرفین یک نسخه تحویل گردید.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. با توجه به تخصصی شدن تمامی حوزه های امور حقوقی، ما و همکارانمان در «دفتر داوری و وکالت دکتر روحیان» با بهره مندی از دانش و تجربه تخصصی در زمینه های معرفی شده در این سایت، آماده ارائه مشاوره تخصصی به شما عزیزان هستیم. در پایان یادآور می شود استفاده از مطالب این سایت صرفا با ذکر منبع مجاز خواهد بود.