امروزه داوری به عنوان یکی از روش های حل اختلاف، به عنوان جایگزین کارآمدی برای پروسه دادرسی پیشنهاد و مورد توجه قرار گرفته است. داوری از قراردادهای سنگین تجاری و بین المللی تا اختلافات روزمره کارساز است. هرچند که این شیوه حل اختلاف دارای ریشه ای عمیق و قدمتی طولانی در سیستم رفع منازعات است، اما عدم معرفی و فرهنگ سازی کافی و نیز بعضا عدم تسلط به قوانین آن، از سوی اشخاص داور عموما موجب استفاده غلط و بعضا سواستفاده و در نتیجه عدم اقبال عمومی به آن بوده است.
داوری در اصطلاح حقوقی به عنوان یک روش جایگزین برای حل و فصل اختلافات (ADR) مورد استفاده قرار میگیرد. داوران اختیارات خود را از طریق یک قرارداد خصوصی میگیرند و بر اساس آن قرارداد رای میدهند، بدون اینکه دولت وظیفه حل این اختلافات را به آنان محول کند و به عنوان یک روش جایگزین شیوه قضایی برای حل و فصل اختلافات، از اهمیت بسیاری برخوردار است. داوری به معنای روشی برای حل و فصل اختلافات است که در آن طرفین اختلاف به جای رجوع حل اختلاف به دادگاه، آن را به یک یا چند داور مورد اعتماد ارجاع میدهند. داوران میتوانند توسط خود طرفین تعیین شوند یا توسط شخص ثالث یا دادگاه مشخص شوند. داوری میتواند در زمان تنظیم قرارداد به صورت شرط داوری پیشبینی شود یا پس از بروز اختلاف با تنظیم قرارداد یا موافقتنامه داوری، تصمیم به استفاده از آن گرفته شود. در مورد نوع اختلافاتی که قابلیت داوری پذیری را دارند، قوانین هر کشور تعیین کننده هستند و از کشوری به کشور دیگر متفاوت است. در بسیاری از نظامهای حقوقی، اختلافات مربوط به قراردادی که شامل شرط داوری است، میتوانند توسط داوری حل شوند و در برخی دیگر حل این مشکل به عهده دادگاه گذاشته شده است. این اختلافات میتوانند مربوط به قراردادهای تجاری، قراردادهای سرمایهگذاری، قراردادهای کاری و دیگر انواع قراردادها باشند.
همچنین برای آگاهی بیشتر می توانید مقالات مرتبط با داوری مانند :
- روش های جایگزین حل و فصل اختلافات (ADR)
- مفهوم داوری
- انواع داوری
- تفاوت داوری، مذاکره، میانجیگری
- چند دلیل برای حل اختلافات از طریق داوری
- مزایا و معایب داوری در قراردادها
- چه کسانی را به عنوان داور انتخاب نکنیم؟
- چه اختلافاتی را نباید از طریق داوری حل کنیم؟
- انواع روش های ارجاع اختلاف به داوری
- چگونه یک شرط داوری در قراردادمان بنویسیم؟ به همراه متن های پیشنهادی
- روش های تعیین داور
- آیا تعداد داوران حتما باید فرد باشد؟
- روش های اخذ پروانه داوری در ایران
- ارکان ضروری داوری در حقوق ایران
- آیا می توانیم داور قرارداد خودم باشیم؟
- داوری زنان در حقوق ایران
- داوری موردی یا سازمانی؟
- آشنایی با سازمانهای داوری ایرانی
- استقلال شرط داوری از اصل قرارداد
- از بین رفتن داوری (تاثیر فوت یا حجر بر داوری)
- جرح داور به چه معناست؟
- داور چه شرایطی باید داشته باشد؟
- راهکارهای مواجهه با استعفا و فوت داور (جایگزینی داور)
- خودداری داور از صدور رای یا ابلاغ آن
- حق الزحمه داور چطور تعیین می شود و چه کسی باید آن را بپردازد؟
- آنچه داوران باید بدانند (وظایف داور)
- چگونه حل اختلافمان را به داور ارجاع دهیم؟
- آیا درخواست حل اختلاف باید در قالب دادخواست به داور ارائه شود؟
- آیا تشکیل جلسه رسیدگی در داوری الزامی است؟
- دلایل اثبات دعوا در فرآیند داوری
- همه آنچه که در صدور رای داوری باید بدانیم
- ابلاغ رای داوری
- اعتراض به رای داور، دلایل اعتراض و مهلت آن
- تصحیح رای داوری
- و بسیاری مقالات دیگر را در بخش بلاگ سایت مطالعه نمایید.
استفاده از داوری بسیاری از مزایا و کاربردهای خاص خود را دارد. یکی از مهمترین دلایل استفاده از داوری، سرعت بالا و کاهش هزینهها در رسیدگی به دعاوی است. علاوه بر این، هزینههای مربوط به داوری نسبت به رفتن به دادگاه به طور قابل توجهی کمتر است.
از دلایل دیگر استفاده از داوری، کنترل بیشتر طرفین در فرآیند داوری، حفظ حریم خصوصی، عدم اطمینان به بیطرفی دادگاهها است. اما این تمام داوری نیست و داوری به همین سادگی ها هم نیست. یقینا این مسیر دارای اصول، قواعد و موازین خاصی نیز هست که آگاهی و رعایت آنها ضروری است. در غیر اینصورت نه تنها مشکلی حل نخواهد شد بلکه مشکلی نیز به مسائل قبلی افزوده می شود. به همین جهت است که امروزه داوری به عنوان بخشی تخصصی از دنیای حقوق مورد توجه و مطالعه قرار گرفته و هر روزه اطلاعات پیرامون آن توسعه بیشتری می یابد به طوریکه در بسیاری از کشورها و سازمانها شاهد تقنین و تدوین قوانین مختص داوری هستیم. تمامی موارد بیان شده و تجارب حاصله از رسیدگی داورانه به دعاوی طرح شده، ضرورت نگاه ویژه به این حوزه از ابزارهای حل اختلافات را صدچندان نموده و مراجعه به حقوقدانان و وکلای صاحب علم و تجربه در این زمینه را ناگزیر می نماید.
اگر در مورد این موضوع نیاز به راهنمایی بیشتری دارید کافیست با ما تماس بگیرید تا همکاران ما در
«دفتر وکالت و مشاوره حقوقی دکتر روحیان» در کوتاهترین زمان، کاربردی ترین و بهترین مشاوره تخصصی را به شما ارائه نمایند.
چرا مشاوره با ما ...
بایستی بپذیریم چنانچه از هر ابزاری به شکل ناقص و نادرست استفاده شود، کارایی آن از بین رفته و منتهی به نتایج مورد انتظار نخواهد بود و به عکس اگر در جهت فرهنگ سازی و شناساندن کارآمدی های نهاد داوری، تربیت داوران متخصص و آگاهی بخشی نسبت به حد و مرزهای این نهاد تلاش کافی گردد، قطعا می تواند به عنوان ابزاری مفید در جهت کاهش بار پرونده های طرح شده در دادگستری، ذخیره زمان رسیدگی و حل اختلافات و کاهش هزینه های حل اختلاف مورد استفاده عموم باشد. «دفتر داوری و وکالت دکتر روحیان» علاوه بر اینکه امکان و توان قبولی داوری در قراردادها، تشکیل و برگزاری جلسات داوری، تنظیم دقیق صورتجلسات، انجام داوری و صدور رای داوری را داراست، می تواند با حفظ اسرار طرفین دعوا، مشاور قابل اعتمادی برای داوران انتخاب شده در قراردادها بوده و ایشان را از بدو تا ختم امر داوری یاری نماید. وجود خدمات حضوری و آنلاین نیز بر راحتی و سادگی مراجعه به ما تاکید دارد.